2013. szeptember 26.-án a Székesfehérvár déli területén található Sóstói Ipari Parkban ünnepélyes keretek között adták át a Grundfos magyarországi gyártóbázisának IV. ütemét.     

A 17 milliárd forintból megvalósuló beruházás komplett középfeszültségű és erősáramú villamos rendszereinek kivitelezését a Gordiusz95 Zrt. végezte.

A megnyitó ünnepségen beszédet tartott többet között Orbán Viktor miniszterelnök úr, aki külön kitért arra, hogy ma Magyarországon egyre több olyan beruházás valósul meg, ahol nem az olcsó munkaerő az elsődleges szempont, hanem a képzettség, a tudás és a minőség.

Ennek ékes bizonyítéka, hogy a világ vezető szivattyúgyártó cége a beruházás keretein belül egy közel 5000m2-es laboratórium épület mellett építette meg Európa legnagyobb és legmodernebb szivattyú tesztberendezését.

A kutatási-fejlesztési divízió 60 fős kutatómérnöki csapattal kezdte meg a munkát, később ez a létszám meg is duplázódhat. A beruházó már a tervezés kezdete óta nagy hangsúlyt fektetett a megfelelő minőségű gyártmányok alkalmazására, a műszaki igényesség megvalósítására, a nagyfokú üzembiztonság tarthatóságára, az energiafelhasználás hatékonyságára, valamint az arculati tényezők megőrzésére, megerősítésére.

Az új létesítményben két középfeszültségű állomás található, ahol összesen 4db, egyenként 1600kVA teljesítményű kis veszteségű transzformátoron keresztül történik a megtáplálás. A teljes gyáregységben korszerű világítási rendszer létesült, mely a fokozottan energiagazdaságos ?eco? fénycsövekre, LED-es térvilágításra illetve a fényviszonyoknak és jelenlétnek megfelelően automatikus, de egyedi szabályzást megvalósító világítási vezérlő rendszerre épül.

Ezt a gyártócsarnokban kiegészíti mintegy 3000 méter hosszúságú 25A világítási áramsín, amely mind a rászerelt lámpatestek energiaellátását, mind pedig a DALI szabályzást magába foglalja.

A gyártócsarnok érdekessége még, hogy 8m magasságban egy kezelőjárda illetve podeszt-rendszer húzódik, ahová a területek világításának energiaellátását biztosító elosztószekrények kerültek elhelyezésre.

Az informatikai hálózat szünetmentes energia ellátásáról 2db redundáns 50kVA/30perc UPS gondoskodik.